David Byrne: Wiele się nauczyliśmy od czasu wybuchu BSE. Naukowcy pracowali bardzo ciężko, wyrazili swoje opinie na temat przyczyn tej choroby. Dlatego też mamy zakaz karmienia mączką kostno-mięsną i nakaz oddzielania materiałów ryzyka. Te środki bezpieczeństwa były odpowiedzią na rady naukowców. Wierzymy, że była to właściwa odpowiedź. I jeśli te środki bezpieczeństwa zostały właściwie wdrożone i są pod kontrolą, to ryzyko [zachorowania na chorobę Creutzfeldta-Jakoba - red.] jest zredukowane do "nagiego minimum". Konsumenci zaakceptowali tę strategię. Choćby w Wielkiej Brytanii, gdzie sytuacja była najgorsza, je się teraz więcej wołowiny niż przed wybuchem epidemii BSE w 1996 r.

To tylko fragment artykułu. Aby czytać dalej, kup dostęp poniżej.

4 miliony tekstów od 1989 roku.
Zyskaj dostęp do archiwalnych treści "Gazety Wyborczej".
Znajdź historie, których szukasz.

Kup dostęp