Na suto zastawionym stole są - jak nakazuje tradycja - przede wszystkim dania rybne. Szef kuchni Piotr Pabisiak zdecydowanie odrzucił istniejącą od niedawna możliwość dołączenia do wigilijnej wieczerzy potraw z mięsa. Prócz wspomnianych wyżej przekąsek będzie można skosztować także sandacza w galarecie, śledzia po wiejsku, sałatkę śledziową, śledzie glas master (w zalewie korzennej z octem do ryb opiekanych) i szczupaka w occie. Zupy klasyczne: barszczyk z uszkami i grzybowa z kluseczkami. Na ciepło zjemy również karpia z pieczarkami, pierogi z farszem z kapusty i grzybów, paszteciki z grzybkami oraz kapustę z grochem i grzybami. Świąteczne ciasta i desery to dla wielu temat na osobne świąteczne danie. Specjalnością szefa kuchni są papadacze, czyli ciasto przypominające roladę, nadziewane serem, ale na stole pojawił się też piernik z porzeczką, makowiec, sernik i kutia.Wszystkich tych dań można próbować do woli w trzy kolejne grudniowe czwartki, płacąc jednorazowo 49 zł. Impreza rozpoczyna się o godzinie 19.

To tylko fragment artykułu. Aby czytać dalej, kup dostęp poniżej.

4 miliony tekstów od 1989 roku.
Zyskaj dostęp do archiwalnych treści "Gazety Wyborczej".
Znajdź historie, których szukasz.

Kup dostęp