Spośród wielu gatunków wierzb, których pędy nadają się do wyplatania, w Polsce najchętniej uprawiane są: wierzba amerykańska (Salix americana); wiciowa (S. viminalis) zwana konopianką lub witwą, purpurowa (S. purpurea) oraz trójpręcikowa (S. triandra s. amygdalina) zwana "migdałową". Pozyskuje się z nich kilka rodzajów wikliny różniących się wyglądem. Zieloną, czyli świeżo ścięte jednoroczne pędy, które stanowią surowiec do produkcji wikliny białej lub czerwo-nej. Białą, tzw. moczarkowaną, moczoną przez kilka dni i okorowaną, oraz czerwoną - pędy gotowane.

To tylko fragment artykułu. Aby czytać dalej, kup dostęp poniżej.

4 miliony tekstów od 1989 roku.
Zyskaj dostęp do archiwalnych treści "Gazety Wyborczej".
Znajdź historie, których szukasz.

Kup dostęp