Uroczysta msza z soboty na niedzielę trwająca wiele godzin kończy się nad ranem. Ogłoszenie zmartwychwstania Chrystusa oznacza koniec wielkiego postu i rozpoczęcie świąt. Zmęczeni, przesiąknięci dymem kadzideł i świec wierni wracają do domów. Na stole czekają pascha, kulicz i - obowiązkowo - ugotowane na twardo jajka. Pascha wydaje się niezwykle bogata, po prawie pięćdziesięciu dniach wstrzemięźliwości, kiedy wystrzegano się nie tylko mięsa i tłuszczów, ale także nabiału i jaj. Ma kształt piramidy ze ściętym czubem, ozdobiona jest prawosławnymi krzyżami oraz literami X i B ułożonymi z bakalii. Litery to inicjały słów "Christos woskries" - "Chrystus zmartwychwstał" pisanych cyrylicą. Kulicz - drożdżowa babka w kształcie wąskiego walca - musi być wyrośnięta bardzo, bardzo wysoko. Wieńczy ją wypukła czapeczka pokryta białym lukrem W niektórych domach słodka bułka będzie pieczywem do wszelkich świątecznych dań.

To tylko fragment artykułu. Aby czytać dalej, kup dostęp poniżej.

4 miliony tekstów od 1989 roku.
Zyskaj dostęp do archiwalnych treści "Gazety Wyborczej".
Znajdź historie, których szukasz.

Kup dostęp